Klarinet

Doelgroep: vanaf 8 jaar t/m volwassenen
Duur: schooljaar
Lesduur: 20 of 30 minuten per week
Docent(en): Joost van Berkel

Het bijzondere aan de klarinet is dat hij zowel in de klassieke muziek als de jazz erg geliefd is. Zijn klank is veelzeggend, van warm tot scherp. De klank wordt gemaakt door te blazen op een enkel riet dat op het mondstuk is bevestigd. Er is veel gecomponeerd voor de klarinet. De meeste mensen kennen de klank uit Rhapsody in Blue van George Gershwin. In de jazz werd hij met name bekend door Benny Goodman. Tijdens de lessen is er aandacht voor speeltechniek, ademhaling en voordracht.

Klarinet

 

Hoe werkt de klarinet

De klarinet behoort tot de groep van houten blaasinstrumenten en is een enkelrietinstrument. De klank ontstaat doordat een riet (dat tegen het mondstuk gebonden is) in trilling wordt gebracht. De lucht in de klarinet trilt tot aan het eerste gat dat open is. Met de vingers kunnen alle gaten gesloten worden, met behulp van een kleppensysteem. Hoe meer gaten gesloten zijn, hoe langer de pijp, hoe langer de trilling, dus hoe lager de toon. Voor een plezierig klarinetspel is het van belang dat het instrument zuiver is en alle kleppen goed sluiten, maar het belangrijkste deel van het instrument is het mondstuk met het rietje. Een goed mondstuk geeft de bespeler een veilig gevoel tijdens het spelen en vergroot de technische mogelijkheden. Het rietje is het meest kwetsbare onderdeel van het instrument. Het is een zeer precies gesneden stukje bamboe, dat slechts tijdelijk (1 maand) goed speelt. Rietjes moeten dan ook voldoende afgewisseld worden en op tijd vervangen.

Leeftijd

Om met klarinet te kunnen beginnen moeten de tanden gewisseld zijn en de handen groot genoeg om goed bij de kleppen te komen. De beste leeftijd om met klarinet te beginnen is ongeveer 9 jaar. Het is belangrijk dat in de ontwikkeling de (technische, fysieke) instrumentbeheersing van de speler gelijk loopt met het notenbeeld en de klankvoorstelling. In de puberteit moet de leerling kunnen spelen waar de interesses liggen, maar te vroeg beginnen kan leiden tot frustraties. Op latere leeftijd is het ook goed mogelijk op niveau te leren spelen.

Lessen

De lessen zijn in principe individueel maar indien mogelijk en in overleg met de docent ook in groepjes van twee. De lessen duren 20 of 30 minuten per leerling en zijn wekelijks. (Duolessen zijn 40 tot 60 minuten). Volwassen leerlingen kunnen om de week een dubbele les nemen. De lessen vinden het hele cursusjaar plaats, met uitzondering van de schoolvakanties.

Lesinhoud

In de lessen wordt systematisch gewerkt aan alle technische en muzikale aspecten van het klarinetspel. De eerste jaren wordt met name aan blaastechniek gewerkt om goed vertrouwd te raken met het instrument. Met het groeien van de technische beheersing worden muzikale elementen behandeld. Van klanken wordt steeds meer muziek gemaakt en langzaam wordt duidelijk hoe veelzijdig dit blaasinstrument is. Dit is het instrument met een uitgebreide familie en het grootste bereik van alle blaasinstrumenten, met een vriendelijk en vol karakter in de klank, waar Mozart hemelse klanken mee uitbeeldde en waar Bennie Goodman de Big Band kleur mee gaf.

Studeren

Om een instrument goed te leren beheersen is het belangrijk regelmatig te studeren/spelen. Zeker in de beginjaren is vaak spelen van cruciaal belang. Naast de les moet gestreefd worden naar 5 studiemomenten per week. Lang studeren heeft minder effect dan vaak. Met behulp van de ouders is het aan te raden op een vast moment van de dag te spelen, bij voorkeur op een moment dat het kind nog energie heeft en geen ‘honger’, want klarinetspelen kost veel kracht.

Samenspel

Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar het samenspelen met andere klarinetleerlingen, zowel in de lessen als ook op uitvoeringen. Ook samenspelen met andere instrumenten is mogelijk.

Huren/kopen

Omdat in het eerste jaar vaak al blijkt of het instrument bij de leerling past, is het raadzaam eerst een instrument te huren. Als blijkt dat de klarinet een hobby voor langere tijd is, dan werkt de aanschaf van een eigen instrument extra stimulerend. Een nieuwe klarinet, die voldoet aan de eisen van een gemiddelde amateur, kost tussen de 500,- en de 1000,- Euro. Tweedehands worden ook veel klarinetten aangeboden. Raadpleeg altijd de docent bij aanschaf van een instrument en koop bij voorkeur bij een deskundige muziekwinkel.

Waar

De klarinetlessen worden gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.

Docent

De muziekdocenten van muziekschool “De Kromme Rijn” zijn specialisten op hun instrument. Ze hebben allemaal een conservatoriumopleiding gevolgd en velen treden ook regelmatig op. De docent klarinet is Joost van Berkel.

Terug naar overzicht Aanmelden