Harp

Doelgroep: vanaf 4 jaar t/m volwassenen
Duur: schooljaar
Lesduur: 30 minuten per week
Docent(en): Saskia Rekké

De harp ziet er klassiek uit maar laat je verrassen door de vele stijlen muziek die je erop kunt spelen! Al op jonge leeftijd kun je harp leren spelen, we beginnen dan auditief (op het gehoor). De methodes voor harp zijn talrijk en in de lessen zal de voor de leerling geschikte bladmuziek gebruikt worden. Er is naast speeltechniek veel aandacht voor stijlkennis en voordracht. Maar het belangrijkste is muzikaal speelplezier! De aanschaf of huur van een harp is noodzakelijk, vraag de docent om informatie.

Harp

 

De harp is een tokkelinstrument

De harp wordt vaak een tokkelinstrument genoemd (alhoewel snaarinstrument een leuker woord is). Je tokkelt de snaren ofwel: je trekt eraan met het topje van je vingers. De pinken hebben niet genoeg kracht hiervoor en kunnen er bovendien door hun lengte niet zo goed bij dus heeft men lang geleden besloten dat deze kleintjes gewoon nooit mee mogen spelen…

Harpen in het verleden

Heel, heeeeel lang geleden gingen de mensen op jacht met hun pijl en boog. Op een dag ontdekte iemand dat bij het afschieten van een pijl de boog geluid maakt. En ook dat kleinere bogen (met kortere ‘snaren’) een hoger geluid maakten. Ziedaar het begin van het ontstaan van de harp. Zet een aantal snaren van verschillende lengtes naast elkaar op een raamwerk van hout (dat resoneert lekker) en je hebt een harp. Nou ja…. bijna.

De pedaalharp

De harp zoals je die kent van orkesten op TV (het nieuwjaarsconcert bijvoorbeeld wel eens gezien?) is een pedaalharp met zeven pedalen. Dit pedaalsysteem is uitgevonden in de 19e eeuw. De pedaalharp, voor vergevorderde amateurs en beroepsharpisten, heeft 47 snaren, weegt zo’n 40 kilo en is ongeveer 1 meter 85. De snaren van deze instrumenten zijn diatonisch gestemd, dat wil zeggen: C-D-E-F-G-A-B-C, enz. De zogenaamde halve tonen, kruizen en mollen, worden bereikt door de gewenste snaar iets in te korten. Dit gebeurt via een ingenieus pedaalsysteem waarmee de speler met beide voeten bezig is. Zo kunnen de snaren 2x een halve toon verhoogd worden. Pedaalharpen zijn zeer kostbare instrumenten.

De kleine harp, ook Ierse of Keltische harp genoemd

De afgelopen 50 jaar heeft deze harp een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er bestaan nu instrumenten van elk formaat en in elke prijsklasse. Doorgaans begin je op zo’n “kleine harp” (ook wel haakjes-harp) waarop alle muziek te spelen is. De gemiddelde kleine harp waar de meesten op spelen als ze met harples beginnen heeft 36 snaren en is ongeveer 1 meter 50 hoog. Vaak heeft deze harp afschroefbare pootjes zodat hij makkelijk in de auto is mee te nemen. Net als bij de hierboven beschreven harpen zijn de snaren diatonisch gestemd. Het verhogen of verlagen van een toon gebeurt door (met de hand) een haakje bovenaan het instrument te kantelen, waardoor de snaar een klein beetje korter of langer wordt. Zulke harpen zijn geschikt om op te beginnen (wanneer je niet al te klein bent) én om er vele jaren musiceerplezier aan te beleven!

Is een instrument nodig voor les?

Wie les op een instrument gaat volgen, kan niet zonder een instrument; je moet immers dagelijks studeren! Het is dus noodzakelijk om een instrument aan te schaffen óf te huren. De ontwikkeling van allerlei nieuwe modellen harpen staat niet stil. Er zijn talloze harpbouwers en in Nederland hebben we een aantal harpwinkels. Zelfs gekleurde harpen kun je er krijgen. Dus als je een roze interieur hebt… Maar de meeste harpen zie je (gelukkig) in gewone houtkleuren.

Hoe kom je aan een goede harp?

Huren: er zijn een paar harp’winkels’ in Nederland waar de mogelijkheid bestaat een harp te huren. Koop je in tweede instantie dat instrument dan wordt de betaalde huur (deels) verrekend.
Kopen: wat voor harp moet je kopen? Voor alle instrumenten geldt: wacht met kopen tot je met je (toekomstige) docent overlegd hebt.Redelijke kleine of Ierse/Keltische harpen kosten nieuw rond ca. € 2000,=. Een nieuwe harp huren kost ongeveer € 50,= per maand. Welke harp de voorkeur heeft, hangt af van de gewenste klank, stevigheid en voorkeur voor soort snaren (darm- of nylon); voor een belangrijk deel een smaakkwestie. Een tweedehands harp kopen is ook mogelijk: voor een paar honderd euro worden ze al te koop aangeboden. Laat je in elk geval goed adviseren door de docent.

N.B.: èlk instrument is weer anders!

Verdere benodigdheden?

Een (in hoogte verstelbare) kruk en een muziekstandaard zijn zeer gewenst! En verder een schriftje, potloden. Daarnaast zijn nuttige, maar niet meteen nodige accessoires: een stemapparaat en een metronoom.

Bladmuziek

Er zijn bijkomende kosten voor bladmuziek. Deze kosten zijn afhankelijk van o.a. het lesjaar waar je in zit.
Zijn er samenspelmogelijkheden?
Afhankelijk van het aantal harpleerlingen kunnen er duo’s, trio’s enz. gevormd worden (homogeen ensemblespel). Ook samenspel met de diverse andere instrumenten is mogelijk (heterogeen ensemblespel).

Waar worden de lessen gegeven?

De harplessen worden gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.

Van wie krijg je les?

Harpiste Saskia Rekké maakt deel uit van het docententeam van de muziekschool. Zij heeft een conservatoriumdiploma met onderwijsbevoegdheid. Zij heeft ruime ervaring in het lesgeven op de harp en is daarnaast werkzaam in de Nederlandse beroepsorkesten.

Terug naar overzicht Aanmelden