Gitaar, elektrisch
Doelgroep: | vanaf ongeveer 10 jaar t/m volwassenen |
---|---|
Duur: | schooljaar |
Lesduur: | 20 of 30 minuten per week |
Docent(en): | Felix Bruyn |
De elektrische gitaar is een populair instrument dat in elke stijl van popmuziek wel is toe te passen. Blues, metal, funk, rock en reggae; de elektrische gitaar is erg geschikt voor het spelen van al deze stijlen. In de les leer je zoveel mogelijk aan de hand van bestaande muziek. Je leert eerst de basisakkoorden, zodat je eenvoudige nummers mee kan spelen. Later leer je ook moeilijkere akkoorden en het spelen van solo’s.
Gitaar, electrisch
De elektrische gitaar: hoe werkt dat eigenlijk?
Een elektrische gitaar heeft zes metalen snaren. In plaats van een klankgat (zoals bij een akoestische gitaar) heeft de elektrische gitaar zogenaamde elementen (magneten). Deze elementen zetten de trillingen van de snaren om in elektrische stroom. Een gitaarversterker zet die stroom door middel van een luidspreker weer om in geluid.
Elektrische gitaren in alle soorten en maten!
De elektrische gitaar is een veelzijdig instrument dat in veel verschillende muziekstijlen wordt gebruikt. Daarom bestaan er zeer veel verschillende soorten elektrische gitaren. Naast de meest gangbare massieve gitaar met zes snaren heb je bijvoorbeeld zevensnarige gitaren, baritongitaren, dubbelhalsgitaren en semi-akoestische gitaren. Je kunt het zo gek niet bedenken! Gelukkig is voor de gitaarles een massieve elektrische gitaar met zes snaren voldoende.
Wat heb je nodig voor de les?
Om elektrische gitaar te kunnen spelen heb je het volgende nodig:
- elektrische gitaar (niet verbazingwekkend)
- gitaarversterker (geruststelling voor ouders en buren: er zit een volumeknop op!)
- snoer
- plectrum
In de meeste gitaarwinkels kun je zogenaamde starterpakketten kopen die al helemaal compleet zijn. Deze pakketten zijn van goede kwaliteit, kosten rond de 200 euro en zijn ideaal voor als je begint met gitaarspelen. Voor advies kun je natuurlijk ook altijd terecht bij de docent.
Verder moet je ook muziek kunnen afluisteren (op een stereotoren, computer etc.). In de gitaarles wordt veel meegespeeld met bestaande nummers en die moet je thuis natuurlijk kunnen oefenen.
En verder…
Om de elektrische gitaar te kunnen bespelen moet je niet te kleine handen hebben. Ook heb je behoorlijk wat kracht in je vingers nodig, hoewel je vingers vanzelf sterker worden als je gitaar speelt. Daarnaast is interesse in popmuziek (in de breedste zin van het woord) ook erg belangrijk. Luister je veel naar de radio of draai je de muziek van Metallica, de Red Hot Chili Peppers of Jimi Hendrix helemaal grijs, dan bij je bij de elektrische gitaar aan het juiste adres.
In de les krijg je veel op bladmuziek mee en je zult ook veel uit het hoofd moeten spelen. Noten lezen is in beginsel geen vereiste, maar goed luisteren naar de muziek wel.
Waar en wanneer worden de lessen gegeven?
De lessen worden op donderdag gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.
Van wie krijg je les?
Felix Bruyn is docent elektrische gitaar van de muziekschool in Bunnik. Felix heeft Jazz en Pop gitaar gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium en speelt naast lesgeven onder andere in de fusion band MEERKAT.