Saxofoon
Doelgroep: | vanaf 8 jaar t/m volwassenen |
---|---|
Duur: | schooljaar |
Lesduur: | 20 of 30 minuten per week |
Docent(en): | Roos Ahsmann |
De saxofoon is een zeer veelzijdig instrument met een mooie, warme klank. Het instrument beschikt over een enorme expressie, waarop je kunt fluisteren, zingen en scheuren. Rond 1840 werd de saxofoon ontworpen door de Belg Adolphe Sax. Hij vernoemde het instrument naar zichzelf: het geluid (foon) van Sax . Er zijn wel meer dan 20 verschillende soorten saxofoons. De meest gangbare zijn de sopraan, alt, tenor en baritonsaxofoon. Het instrument werd ontworpen voor het gebruik in de klassieke muziek, maar ontwikkelde zich uiteindelijk ook als hét instrument in de jazzmuziek en komt door zijn diversiteit eigenlijk in elk genre wel voor.
Saxofoon
Hoe werkt het?
De saxofoon behoort tot de houten blaasinstrumenten. Het geluid wordt gemaakt door het in trilling brengen van het rietje dat bevestigd is aan het mondstuk. De lucht gaat tot het eerste gat in de saxofoon dat geopend is. Door het indrukken van kleppen kan je de buis langer of korter maken wat het geluid lager of hoger laat klinken. Het rietje is een zeer kwetsbaar onderdeel van het instrument dat ongeveer een maand lang goed speelt, daarna dient het riet vervangen te worden.
Vanaf welke leeftijd?
Het is belangrijk dat de voortanden van de leerling gewisseld zijn en het kind genoeg kracht heeft om het instrument te bedienen. Meestal is dit rond het 8e is overigens geen leeftijdslimiet. Het is uitzonderlijk, maar er zijn mensen die op hun 80e nog steeds genoeg conditie hebben om met plezier op de saxofoon te spelen!
Hoe vaak studeren?
Om goed te leren spelen is het belangrijk regelmatig te oefenen. Hierbij geldt dat lang oefenen minder effectief is dan vaak oefenen. Het streven is vijf keer een kwartier per week. Het is handig vaste studiemomenten in de week in te plannen en jonge kinderen te begeleiden.
Samenspel
Voor gevorderde leerlingen is het mogelijk om in het saxofoonensemble mee te spelen. Hiervoor moeten de toonsoorten tot en met drie kruizen en mollen beheerst worden. In het ensemble is ook plaats voor een drummer, pianist, gitarist en basgitarist.
Wat kost een redelijke saxofoon?
Omdat een saxofoon technisch een best gecompliceerd instrument is, zijn goede saxofoons niet goedkoop. Een merk als Yamaha is bijvoorbeeld een van de weinige fabrikanten die een hoogwaardig studie instrument kan maken met een prijs van onder de duizend euro. Veel beginners kiezen daarom vaak voor een huurkoop regeling. Bevalt na een halfjaar huren het instrument, dan neem je het instrument over door het resterende bedrag bij te betalen. Gemiddeld is de huur per drie maanden zo’n zestig euro exclusief borg.
Hoe koop of huur je een instrument?
Voor de lessen is het belangrijk zelf over een instrument te beschikken. Overleg altijd met de docent en koop nooit zelfstandig een instrument. Er worden veel heel mooie, maar ook veel heel slechte instrumenten verkocht. Op het uiterlijk van het instrument kan je helaas niet afgaan. De docent weet welke modellen goed zijn en kan je helpen met je keuze. De muziekschool heeft tevens drie altsaxofoons en een tenorsaxofoon in de verhuur die voor de duur van een jaar gehuurd kunnen worden.
Waar worden de lessen gegeven?
De saxofoonlessen worden op maandagmiddag en avond gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.
Van wie krijg je les?
De lessen worden gegeven door Roos Ahsmann.