Dwarsfluit

Doelgroep: vanaf 6 jaar (op speciale fluit met gebogen kopstuk) t/m volwassenen
Duur: schooljaar
Lesduur: 20 of 30 minuten individueel, of in groepje van 2 of 3 (40 of 60 minuten)
Docent(en): Isabelle Haverkort

Van Middeleeuws tot pop, je kunt altijd de muziek van jouw keuze maken op de dwarsfluit, en overal en met iedereen. Alle muziek, of je nu klassiek, jazz of pop wilt spelen is verkrijgbaar met begeleiding op CD. Al heel snel speel je samen met een band, jazzcombo of zelfs een heel symfonie orkest op CD.

De dwarsfluit

 

De dwarsfluit – in een klassiek orkest gewoon fluit genoemd – is een blaasinstrument dat dwars op de lippen geblazen wordt; de luchtstroom uit de mond staat haaks op de boring van het instrument. De kleinere en hoger gestemde uitvoering wordt piccolo genoemd, de grotere uitvoeringen altfluit en basfluit. De moderne dwarsfluit, tegenwoordig meestal van metaal, is door Theobald Böhm ontwikkeld uit de traverso(barokfluit) die meestal van hout was. Böhm ontwierp een kleppensysteem waardoor het mogelijk is om met 10 vingers volledig chromatisch te kunnen spelen.
Een dwarsfluit bestaat uit een smalle, rechte buis met drie onderdelen, namelijk het kopstuk met een lipplaat, het middenstuk met kleppen die door de vingers bewogen kunnen worden en het voetje als extraatje om nog lagere noten te kunnen spelen. Hij wordt bij het spelen dwars naar rechts gehouden. De dwarsfluit heeft een toonomvang) van meer dan 3 octaven.

De klank in de dwarsfluit wordt gevormd door luchtsplitsing. De lucht wordt gespleten door de rand van het gaatje in het kopstuk. Het stemmen van dit instrument gebeurt door het induwen of uittrekken van het kopstuk. Als de toon te laag klinkt moet men het instrument korter maken zodat de toon hoger klinkt, en omgekeerd voor als de toon te hoog klinkt. Men kan ook de toon een beetje veranderen door de lipspanning aan te passen. Om een mooie toon te krijgen moet je zorgen dat je tanden van elkaar zijn, het gaatje in het kopstuk voor niet meer dan 2/3 bedekken en mooie rechte houding aannemen.
Hoewel dwarsfluiten tegenwoordig vaak van metaal worden gemaakt, worden ze traditioneel tot de houtblazers gerekend. Van alle houtblazers heeft een dwarsfluit het kleinste aantal kleppen.

Is een instrument nodig voor les?

Wie les op een instrument gaat volgen, kan niet zonder een instrument; je moet immers dagelijks studeren! Het is dus noodzakelijk om een instrument aan te schaffen.

Hoe kom je aan een goede fluit?

Koop nooit zelfstandig een fluit, overleg dit altijd met je toekomstige docent.
2e hands fluiten zijn vaak lang niet bespeeld. Hierdoor zijn de polsters (kussentjes onder de kleppen) vaak verhard en dus niet meer flexibel. De kleppen sluiten dan meestal niet meer.
Als je toch een 2e hands fluit kunt/wilt kopen overleg dan eerst met je docent.

Wat kost een redelijke fluit?

Een goede studiefluit kost ongeveer € 650,-.  Hier speel je 5 of 6 jaren probleemloos op.
Koop ook een nieuwe fluit nooit zelfstandig. Dit soort fluiten worden in de fabriek gemaakt en er kunnen altijd minder goede exemplaren tussen zitten.

Verdere benodigdheden?

Een muziekstandaard is zeer gewenst! Een CD-speler is erg handig. En verder een schriftje.

Bladmuziek

Er zijn bijkomende kosten voor bladmuziek. Deze kosten zijn afhankelijk van o.a. het lesjaar waar je in zit.

Zijn er samenspelmogelijkheden?

De dwarsfluit is een ideaal instrument om samen te spelen. Er zijn fluitensembles, maar je kunt ook samenspelen met piano, harp, gitaar, in een popband of met strijkers.

Waar worden de lessen gegeven?

De fluitlessen worden gegeven in MFA “Kersentuin” Camminghalaan 27B, 3981 GD in Bunnik.

Van wie krijg je les?

Isabelle Haverkort

Terug naar overzicht Aanmelden